Er du datadrevet?

Vi er enige om hvor vi vil. Men.. blir dine beslutninger basert på data eller subjektive rapporter og diskusjon?
Etter noen år med jobbing på tvers av bransjer kan jeg si at utfordringene er veldig like – for veldig mange. Jeg skal nevne noen gjengangere (Dette gjelder sikkert ikke deg). Tette siloer, personavhengighet, utilgjengelige og komplekse fagsystemer, veldig mange involverte parter, leverandører og roller, for lite deling og gjenbruk av data og informasjon, varierende datakvalitet, forretningskritisk informasjon i excel, lagring på c:, og ikke minst «save as»
Hvis noen av dere kjenner dere igjen, så er dere ikke alene.. Det samme skjer i alle de største selskapene – uansett om det er infrastruktur, varehandel, konsulenter, bygg, vei, bank, eller forsikring , og uavhengig om det er i det private eller det offentlige
Vi har spesialisert og effektivisert oss inn i siloer – og når vi nå begynner se behovet for datalivsløp, deling og gjenbruk – må vi tenke litt nytt..
Nærmere enn du tror
Det er merkelig at vi av en eller grunn fortsatt synes det er lurt med en rapport som kan arkiveres. Viktige beslutninger tas med et øyeblikksbilde av informasjon, får to streker under svaret og havner som en sannhet - i en skuff. Verden rundt oss oppdateres, og det bør beslutningene våre gjøre også. Vi må kunne reagere på at ting endrer seg, og vi må i hvert fall forstå både at det skjer og hva det betyr.
Løsningen på dette er nok nærmere enn du tror. Det finnes mange fine analyseverktøy, men det er alt for få av disse som leter på tvers av fag, avdelinger, seksjoner og siloer. Det er for lite fokus på å visualisere både data og resultat og jeg opplever at det er for lite fokus på hvordan du kan starte med det du har. Tenk hva du kan oppnå med å kombinere data du har i eget hus med data og informasjon som er offentlig og åpent tilgjengelig for deg!

Dashboard fra John Hopkins samler data fra mange kilder, knytter dem til stedsnøkkel og visualiserer resultatet. GUI er dynamisk og lar bruker aktivt stille spørsmål til innholdet gjennom enkle filtreringer og zoom i kartet. Definisjonen på dynamisk beslutningsstøtte som i tillegg viser utvikling og trender over tid og lokale forskjeller. (teknologi - GIS/esri, AGOL)
Kom i gang!
En digital tvilling er forenklet sagt en digital versjon av forretningen din. Det er kommunikasjon, det er samhandling og det er samarbeid. Det trenger ikke å være en kopi av et fysisk objekt, den representerer hele forretningen din med all din informasjon, dine data og dine prosesser – i kontekst. Den skal være et verktøy for at du skal kunne forstå virksomheten din, se status på dine viktigste mål og gi et riktig bilde av hvor du er akkurat nå. Og da blir spørsmålet. Hvordan kan du komme i gang?
-
Definer målbare mål, og still spørsmålene du ønsker å finne svar på i dataene dine!
-
Få oversikt over hva du har av data, inkludert datakvalitet, og finn ut hva som mangler.
-
Tenk datastrategi og datalivsløp for hele virksomheten. Lag en plan for hvordan du kan finne eller skape informasjonen som mangler, og tilpass spørsmålene til det du kan svare på inntil nye data er på plass.
-
Still krav til leverandører om hvordan informasjon og data skal leveres og gjøres tilgjengelig for deg
-
Gi alt en felles nøkkel – stedet det tilhører!
Det viktigste å være klar over er at dette ikke krever at du skal bytte fagsystemer eller nappe ut stormaskinen som fortsatt står i kjelleren og summer. Det handler om å samle det du har! Informasjon mellom fagsystemer og avdelinger må settes i sammenheng og det må stilles krav til leverandører om at data skal være tilgjengelige og delbare og at alle leveranser skal skje i et format dere selv har bestemt.
Følger du disse stegene legger du til rette for at din "tvilling" kan vokse. Du kan skape et bilde i tid og rom av verden som den er i dag, du får oppdaterte og dynamiske svar på det som betyr noe for driften av din forretning. Med et bilde av situasjonen både historisk, i nåtid og med en indikasjon på fremtid - og du kan fylle på med mer informasjon som ettersom nye data blir tilgjengelige for deg.
Og BLÆM! Du er datadrevet :)
Til vi sees igjen!
//teknofila